MAKE YOUR DREAMS COME TRUE - bullet journal


Kallid lugejad,
täna ma tahan teile rääkida millestki hoopis teistsugusest. Nimelt olen ma alati armastanud märkmikuid, värvilisi stabilo markereid, organiseerimist ning oma tegevuste planeerimist. Olen seda juba üpris noorest peale kuidagi sujuvalt teinud ja ma ei kujutaks eriti oma elu ilma mingisuguse planeerijata. Tavaliselt on selleks olnud kalender-märkmik, mille saab juba valmis vormis osta. Kuid leidsin juhuslikult youtubes surfates palju huvitavama variandi - selle nimeks on bullet journal.

I am sorry, my fellow English readers, but I am not going to do those posts in English as there are soooo many of them in English! The thing is, I have not heared or read anyone talk about those bullet journals in Estonian, so I am going to do it! But in general, I reccoment you to find out what bullet journaling is and try it with me from the start of next year! See you in the next post! :)


Armusin sellesse ideesse koheselt ning hakkasin inglise keelsetest allikatest selle kohta täpsemalt uurima. Selgus, et tegu on planeerija, to-do listi ning päeviku vahepealse variandiga. Mis on ideaalne, kuna ma kasutan neid kõiki (ning mul on neid kõiki ka mitut varianti), ning olen ammu tahtnud proovida midagi, mis neid kõiki ühendaks. Veidi tüütu on vahepeal, kui igaks asjaks on eraldi märkmik.  Mis on selle juures veel ideaalne on see, et bullet journal seatakse endale isiklikult sisse. Sul on selleks vaja vaid pastakat ja märkmikut. Ja see ongi kõik! Selle idee väljatöötaja on küll loonud ka päris ostetava märkmiku, kuid mulle meeldib TOHUTULT see idee, et ta ei tee seda raha pärast. Ta reklaamibki oma ideed niiviisi, et te "kõik saate selle ise endale luua". See näitab, et ta hoolib päriselt sellest, et inimestel oleks lihtsam ja produktiivsem. Selles raha ümber keerlevas maailmas on seda nii südantsoojendav näha.


Selle märkmiku põhiidee on märkidega oma igapäeva elu planeerimine. Üldiselt kantakse sisse kõigepealt väga ülevaatlik aastaplaan, siis kuu plaan ning sinna järgi igapäevased tegevused, mis on põhimõtteliselt to-do listid. Selles to-do listist mitte ei tõmmata tehtud asju maha, vaid kirjutatakse/joonistatakse sinna ette märgikesi: X selle ette, mis on tehtud, * lihtsalt mingisuguse mõttekese/idee ette, O suure sündmuse ette; < kui oled selleks teise aja planeerinud ning > kui oled selle edasi lükanud. Ja muud ei olegi! Muud leheküljed saad ise valida ning sinna sisse seada lehti, mis sinu produktiivsusele kaasa aitavad, kuid sellest räägin täpsemalt järgmises postituses. Ma muidugi veel ei tea, kas ja kui hästi see minu jaoks toimib, kuid alates järgmisest aastast tahan seda juba sisse seatud märkmiku väga proovida. Tahan teiega jagada nii ettevalmistusprotsessi kui ka järgmisel aastal iga kuiselt, kuidas mulle märkmik siiani abiks on olnud.


Muidugi on internet inglise keeles kõike bullet journali teemalist juba ammu täis, aga ma väga imestangi, et keegi seda ideed Eestisse pole toonud. Guugeldasin, põhimõtteliselt ei miskit. Ning mina kavatsen olla see, kes seda teemat esimesena arendan ning ma loodan, et huvilisi, kes alates järgmise aasta algusest seda märkmikku minuga alustab, on veelgi. Mõtlesin, et detsembris kirjutan bullet journalist veel ühe postituse, et millele peaks mõtlema, kui seda märkmikut endale sisse sead ning sinna juurde tuleb ka kingiloos, kus loosin teie seas välja ühe korraliku komplekti, millega oma isiklik märkmik sisse seada. Mina olen igaljuhul põnevil, loodan, et teie samuti! :)

PS! On keegi sellest ideest varem kuulnud või on teie seas isegi keegi, kes seda meetodit kasutab?

2 kommentaari

 1. Mina olen bullet journali kasutanud ca 2-3 aastat :) Kunagi ammu vaatasin youtubes videoid ning sattusin ühele, kus tutvustati sellist meetodit, kuidas oma elu üles kirjutada.
  Nüüd olen seda päris stabiilselt täiendanud/muutnud jne. Minu arvates üli hea viis kuidas asju üles kirjutada/meelde jätta.
  Algselt kirjutasin mitmesse märkmikusse (aktivisti rõõmud- iga projekt/organisatsioon eraldi vihikusse.) Nüüd on kõik palju kompaktsem ning kiiremini üles leitav.
  Alles hiljuti lisasin sinna 2 lehekülge... Ühele poolele kirjutan asjad, mille eest olen tänulik ning teisele poole asju, mille eest ütlen endale aitäh. See on aidanud mul palju positiivseid mõtteid endasse sisendada ning tunnen ennast ka palju positiivsemalt meelestatuna. ;)

  VastaKustuta
 2. Nii tore kuulda, aitäh jagamast! :)
  Just, täpselt nende aktivistide rõõmude tõttu tundubki see variant ideaalne. Mul ei ole küll iga projekt ja organisatsioon eraldi, vaid veidi teistmoodi jagatud, kuid siiski nii mitu erinevat märkmikut. Usun, et see meetod aitab mind palju. Ja selle tänulikkuse lehe plaanin ka enda märkmikusse sisse seada. ;)

  VastaKustuta